Чи болючий досвід впровадження BIM?

Звісно що так. Я навіть більше скажу що це Страждання. Як будь-яке народження нового. В результаті з'явилась проста формула



Теза 1: BIM це не CAD.

Більше того, це в якомусь сенсі схоже на програмування і працюю з базами даних.

Теза 2: На BIM не завжди потрібно переводити всіх одразу

Да ще в приказному порядку. А ось по договору так. І якщо не всіх одразу, то треба зрозуміти навіщо тоді це все, та яка користь від того BIM. Працюють швидко? і хай собі працюють.

Теза 3: Готуйтеся до падіння продуктивності

Зрозумієте що на початковому етапі переходу на BIM завжди падає продуктивність труда. Але тут треба зрозуміти що вважати початковим етапом. При правильному Інструктажу новачків та координації вже досвідчених користувачів результат не змусить себе очікувати вже в 1-й тиждень. Благо Revit це дозволяє.

Теза 4: BIM не впроваджується безкоштовно

По-перше це люди, які будуть витрачати на це час. По-друге це ваші працівники які будуть навчатись. Але якщо ви не закладаєте ніякого бюджету то очікувати результат буде дуже важко. А точніше на результат можна не сподіватися. Тому закладаєте бюджет на впровадження.

Теза 5: Болючи зміни в середені організації

Перехід на BIM потребує перегляду організації та самого процесу проектування. І це випливає з 1-і тези. Але якщо проектувати по-старому це не дуже зіпсує кашу. Може вийде інша каша. Але це буде каша. З часом проектувальники самі зрозуміють що котел Вари по-іншому та самі виглядають круті рецепти (не без допомоги шеф-кухара, звісно)
 

Теза 6-а: Зміна ролей та зацікавлених

Перехід на BIM нібито потребує зміни адміністративно кадрових рішень. Але він зміниться не дуже сильно. Звичайно організується нове королівство. Так. Але його очолять ті ж самі люди. Більш активні сядуть на потік (знайдіть собі місце краще), А хто був сам собі, для таких нічого не зміниться.

Теза 7: Неможливо працювати без BIM-менеджерів

І від цього не втекти. Вони повинві бути. Нажаль або нащастя, відтепер боротьба за владу ведеться не тільки між ГІПом, ГАПом та ПМом, але ще і між BIM-менеджерами також. Хоча кого ми обманюємо — вплив BIM-менеджерів на процес проектування не повинен бути більше ніж у бухгалтерів, тому що BIM-менеджмент — це служба.

Теза 8: Для роботи з BIM потрібен регламент. 

Але для CAD він теж не заважатиме. Бо буде теж саме що з автока дом тільки в ревіти, кожний сам собі свій бардак розводи. Власне, в такому разі він за визначеннямНе вийде. Для чого потрібен регламент? Він потрібен так само як договір на надання послуг. Ви можете і усно домовитись або можете на бумазі на писати те що не буде працювати і в суді не допоможе. Написати регламент замало, його потрібно ви страждати і усіма домовитися, або він не буде виконуватись.

Тези 9: Організуйте навчання співробітників

Потрібно організувати відповідне навчання співробітників та продумати як підвищувати загальний рівень проектної групи та її продуктивність. Що таке відповідне навчання? Це, по-перше, початкові курси при покупці програми. Це заощадить вам близько двох місяців, поки ви зрозумієте що до чого. Хороший продавець - це партнер. Він може запропонувати вам свої шаблони та базу знань, щоб ви не спотикалися через відомі перешкоди. Обирайте такого постачальника програмного забезпечення, якій організує ці початкові курси. Наступне, це внутрішні семінари по обміну досвідом в середені вашої компанії. Групові тренінги. Організуйте площадку по обміну раціональних зауважень, залучайте тих хто сумнівається, співчувайте страждащім та надавайте першу BIM допомогу

Теза 10: Пілотні проекти

Дехто вважає, що для впровадження BIM потрібно вчитись тількі на пілотних проектах, але мій досвід показує, що можна вчитись і в реальному бою. Ризики, як правило, виправдовуються, а якщо ризики можна знизити то їх потрібно знижувати. При цьому менеджмент повинен бути дійсно хорошим. Якщо такого менеджменту нема, то не ризикуйте і спочатку зробіть все на пілотному проекті. Зафіксуйте результати, та зробіть мануали.

Теза 11: Потрібно впроваджувати BIM через власну практику

Питання в тому чи потрібно залучати компанію по провадженню бим. Так можна, але це як купити кота в мішку. Прийди компанія покаже вам якісь регламенти і на цьому все. Але це ще не все! Регламент це договір про те як ведеться проектна діяльність між її учасниками і тільки регламент нічого не вирішує. Просто прийти поклади на стіл куплені бумажки і сказати робіть так — це гарантований провал. Провадження проходить крізь страждання. І страждати повинні всі учасники по-своєму. Менеджер проекта впровадження страждає про успіх впровадження, проектувальники страждають про приборкання програми. Хейтери страждають про те чому BIM не помер у зародку. Фоловери страждають про те чому є Хейтери і так далі і тому подібне.

Теза 12: BIM це не комп'ютерна програма – це від діяльності. 

Він скоро стане як релігія. Хоча це вже і є релігія. Це не програма - це свята Троїця: менеджмент, модель, інформація. Знаєте міжнародну станцію МИР? ну ось це майже як BIM.

Теза 13: BIM потрібно впроваджувати комплексно

Як вам це пояснити? В цілому, якщо вам задають питання готує Revit каву чи ні, то впроваджувати в цій компанії BIM ще зарано.

Теза 14: BIM впроваджують тільки тоді, коли розуміють в цьому необхідність

ну так!!


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Как убрать рамку вокруг растрового изображения в Autocad

Revit TIPs: Скрытие разрезов +

Revit TIPs: Как правильно вырезать проем в плитах